Setkání amerických meteorologů

28/02/2018

32c-austin.jpg

V druhém lednovém týdnu se v Austinu, halvním městě amerického státu Texas, konal již 98. Annual meeting (tedy výroční zasedání) členů a příznivců Americké meteorologické společnosti https://annual.ametsoc.org/2018/. Mezi více než 4200 účastníky byli i dva z autorů „Klimawebu“ a měli tak příležitost nahlédnout pod pokličku vědy a výzkumu „za velkou louží“. V rámci setkání paralelně probíhalo cca 15 dílčích konferencí zaměřených na obory zabývající se výzkumem atmosféry Země a procesů, které se v ní odehrávají. Ústředním tématem bylo předávání informací z oboru meteorologie i klimatologie široké veřejnosti s důrazem na pečlivé naslouchání koncovým uživatelům a jejich potřebám. Jednotlivé konference byly zaměřeny například na sledování atmosféry a zemského povrchu z oběžné dráhy Země (tedy prostřednictvím družic), zdokonalování krátkodobé i střednědobé předpovědi a modelování extrémních jevů (silných srážek, zimních sněhových vánic, tornád apod.) nebo monitoring projevů a dopadů rostoucí globální teploty v USA s důrazem na konkrétní regiony (horské oblasti s výskytem silných dešťů spojených se sesuvy půdy, Kalifornie sužovaná v posledních letech suchem a požáry, jihovýchod vystavený v posledních letech častým hurikánům). Jedna z konferencí byla věnována způsobům jak využívat nové technologie a sociální sítě k distribuci předpovědi počasí, výstrah před nebezpečnými jevy a v neposlední řadě i poznatků na téma změny klimatu. Proběhla také konference a workshop představující nové metody ve vzdělávání: jak poutavě učit žáky a studenty na všech úrovních základům meteorologie a jak využít ve výuce nové metody a technické možnosti. Na té posledně jmenované jsme načerpali inspiraci pro tradiční podzimní Týden vědy pořádaný Akademií věd ČR.

 

A jaké byly nejzajímavější závěry?

  • Že díky společnosti NASA dnes můžeme sledovat naši planetu z mnoha pohledů a monitorovat značné množství charakteristik. Přitom většina snímků (a produktů) je pro nás přístupná zdarma. Například nejnovější způsob monitorování srážek (animaci můžete prohlédnout zde), který umí rozeznat déšť od sněhu (tedy s výjimkou zasněžených oblastí, protože sníh na sněhu prostě vidět není :)



  • Že zvyšování hladiny moří neohrožuje jen korálové ostrovy, ale v posledních letech způsobuje časté zaplavování ulic v pobřežních městech Severní Karolíny.


     
  • Že prudký nárůst teploty pozorovaný v posledních 50 letech i v USA je zhruba z poloviny způsobený přirozenou proměnlivostí klimatického systému.
  • Že úbytek ozónu se netýká jen polárních oblastí a že může hrát mnohem důležitější roli při oteplování Země, než se doposud předpokládalo. A hlavně, že jeho obnova asi nebude tak jednoduchá, jak se nám zatím prezentovalo.  https://www.nature.com/articles/nature23681
  • Že při modelování klimatu (a určitě i v přírodě) hrají náhodné drobné odchylky velmi významnou roli pro vývoj klimatu v následujících letech i desetiletích (tzv. efekt motýlích křídel). A to je také příčina, proč stále neumíme (a nejspíš asi ani nikdy nebudeme umět) předpovídat počasí na víc než pár dní dopředu a proč budou odhady budoucího klimatu vždy zatížené určitou chybou.  

    L.P.