Jaký byl rok 2017 na stanici Spořilov?

04/01/2018

Rok 2017 byl jako celek teplotně velice nadprůměrný. S průměrnou roční teplotou 10,3°C je to pátý nejteplejší rok od roku 1971. Během zimy jsme zaznamenali jednu vlnu chladu (v druhé půlce ledna) a během letního období jednu kratší vlnu veder (na přelomu července a srpna). Nejchladnějším dnem roku byl 11. leden s denní minimální teplotou -16,9°C a nejteplejším dnem byl 1. srpen s denním maximem 37,4°C. Rok 2017 byl srážkově průměrný. Nejdeštivějším dnem byl 29. červen s úhrnem srážek 33,7 mm a největrnějším dnem byl 22. únor s průměrnou rychlostí větru 6,9 m/s. První polovina roku byla bohatší na překonávání klimatologických rekordů. Silvestr roku 2017 byl nejteplejším Silvestrem od počátku měření. Podívejme se na jednotlivé měsíce podrobněji.

 Průměrné měsíční teploty

Začátek roku byl teplotně chladnější. Nejstudenější bylo období od 18. do 23. ledna, kdy denní minimální a průměrné teploty spadly pod 10procentní kvantil. Dne 21. ledna byla naměřena minimální teplota -11,8°C, čímž byl vytvořen nový rekord pro daný den. Toto velmi chladné období doprovázel vysoký atmosférický tlak, kdy dva dny po sobě (18. a 19. ledna) byly překonány rekordy pro daný den. Leden byl srážkově průměrný.

Chladnější počátek roku vystřídalo v druhé půlce února velmi teplé počasí. Dne 27. února bylo v denním maximu naměřeno 16,8°C a nejteplejším dnem z pohledu denních průměrů byl 23. únor s hodnotou 11.9°C, v oba dny byly překonány dosavadní rekordy. Toto teplé počasí doprovázel silný vítr a velice nízká relativní vlhkost vzduchu, kdy hned třikrát byl překonán denní rekord. V únoru pokračovalo období s průměrnými srážkami. 

Březen byl vůbec nejteplejším březnem od začátku měření s průměrnou měsíční teplotou 7,9°C. Nejteplejší byl konec měsíce, kdy bylo překonáno několik rekordů pro minimální, maximální i průměrné teploty. Nejteplejším dnem byl poslední březen s denní průměrnou teplotou 15,7°C a s denním maximem 25,0°C. Teplotní rekordy byly překonány i v první dubnový den. Březen byl srážkově průměrný.

V první půlce dubna pokračovalo nadprůměrně teplé počasí. V nejteplejší den (10. duben) byla naměřena maximální teplotou 25,9°C, čímž byl překonán dosavadní rekord. V druhé půlce dubna nastalo výrazné ochlazení s teplotami pod dlouhodobým průměrem. Nejchladnějším a zároveň rekordním dnem byl 26. duben s denní maximální teplotou pouze 6,1°C. V období od 18. do 23. dubna byl naměřen velmi vysoký tlak a dokonce dva dny po sobě byly zaznamenány nové denní rekordy. Duben byl srážkově výrazně nadprůměrný. Dne 3. dubna byl naměřen rekordní denní úhrn srážek, a to 9,5 mm.

Chladné počasí pokračovalo i v první dekádě měsíce května. Nejchladnějším dnem, kdy byl překonán rekord, byl 9. květen s denní průměrnou teplotou jen 4,9°C. Zbytek měsíce byl teplotně velice nadprůměrný a koncem května bylo překonáno několik teplotních rekordů. Nejteplejším dnem byl 30. květen s denní maximální teplotou 34,8°C. Byl to vůbec nejteplejší květnový den od počátku měření stanice Spořilov. Den před tím byla naměřena rekordně nízká relativní vlhkost vzduchu (48,3 %). Květen byl velice chudý na srážky, pršelo jen 7 dní.

Květnové teploty

Měsíc červen byl výjimečně teplý doprovázený velmi nízkou relativní vlhkostí. S průměrnou měsíční teplotou 20,2°C je to druhý nejteplejší červen, teplejší byl jen červen roku 2003. Navzdory tomu byl překonán pouze jeden denní teplotní rekord. Dne 21. června byla naměřena nejvyšší denní minimální teplota 18,9°C. Červen byl srážkově výrazně nadprůměrný, ale hlavně díky vydatnému dešti 29. června, kdy během jednoho dne napadlo rekordních 33,7 mm. Tato srážková epizoda byla doprovázena extrémně nízkým atmosférickým tlakem, kdy byla naměřena vůbec nejnižší červnová hodnota na stanici Spořilov (998,6 hPa).  

Červenec se vyznačoval střídáním chladnějších a teplejších epizod bez výrazných extrémů. Byly překonány dva teplotní rekordy. Ve dnech 10. a 20. července byly naměřeny nejvyšší denní minimální teploty (18,8°C a 19,1°C). Nejteplejší období trvalo od 30. července do 2. srpna, kdy se maximální denní teploty držely nad 90percentilem. Červenec byl srážkově průměrný. Největrnějším dnem byl 25. červenec s průměrnou denní rychlostí větru 6,2 m/s., což překonalo rekord pro tento den.

V srpnu převládaly mírně nadprůměrné teploty. Podobně jako v červenci byly překonány dva denní teplotní rekordy: 3. srpen byla naměřena nejvyšší denní minimální teplota (19,0°C) a 18. srpen měl nejvyšší průměrnou teplotu (25,2°C). Srpen jako celek byl sice srážkově průměrný, ale k celkovému měsíčnímu úhrnu značně přispěla srážka ze dne 11. srpna, kdy byl překonán denní srážkový rekord. Tento den napršelo 29,1 mm, což odpovídá třetině úhrnu srážek spadlých za celý měsíc.

Září bylo z pohledu rekordů velice chudé. Jediný denní rekord padl dle 9. září, kdy byla naměřena nejnižší hodnota atmosférického tlaku (1004,2 hPa) . Září bylo teplotně i srážkově průměrné bez velkých výkyvů.

V Říjnu panovalo nadprůměrně teplé počasí. Hned tři dny po sobě (15.-17. října) byly překonány rekordy pro maximální teploty. Nejteplejším dnem byl 16. říjen s maximální teplotou 25,4°C. Říjen byl nadprůměrně deštivý, měsíční úhrn byl větší než 90percetil.

Měsíční úhrn srážek

Listopad byl teplotně i srážkově průměrný. Nejteplejší bylo období od 22. do 25. listopadu, kdy denní maximální teploty byly nad 90kvantilem. Dne 2. listopadu byla naměřena nízká relativní vlhkost 72,5%, čímž byl překonán dosavadní rekord pro tento den.

V prosinci panovalo nadprůměrně teplé počasí. Nejteplejším dnem byl Silvestr, kdy byly překonány rekordy pro minimální, průměrnou i maximální teplotu. Denní maximum dosáhlo 12,7°C. Prosinec byl srážkově průměrný. Nejdeštivějším dnem byl 28. prosinec, kdy napadlo 8,8 mm srážek, čímž byl překonán rekord pro daný den. Období od 6. do 14. prosince se vyznačovalo velice nízkou relativní vlhkostí, kdy denní hodnoty patří mezi 10 nejnižších hodnot naměřených v daném dni. 

 

R.B.