I tohle je důsledek globálního oteplování

20/12/2017

3c-dumpbear-1468607.jpg

Záběry umírajícího ledního medvěda v posledních dnech obletěly svět a během 7 dnů je vidělo více než 1 mil. lidí.

https://www.facebook.com/paulnicklenphoto/videos/10155204590778364/

Kanadský fotograf Paul Nicklen jimi chtěl upozornit na důsledky globálního oteplování, jehož hlavní příčinou jsou podle poslední zprávy IPCC (Intergovernmental panel on climate change) nejméně z 50% emise skleníkových plynů způsobené lidskou činností.

Proč na globální oteplování doplácejí zrovna lední medvědi? Led, který pokrývá hladinu moře v polárních oblastech severní polokoule, se v letních měsících ztenčuje a taje. Lední medvědi získávají potravu (zejména tuleně) tím, že je loví z ledových ker. Na letní tání jsou přizpůsobení, stěhují se na pevninu (tedy na severní pobřeží Ruska a Kanady). Tam přestanou přijímat potravu, zpomalí se jim metabolismus a oni díky zásobám přežijí do příchodu zimy a zamrznutí oceánu. Jedním z nejmarkantnějších projevů globálního oteplování je zvyšování teplot právě v polárních oblastech. Dřívější tání ledu nutí medvědy stěhovat se na pevninu dříve. V dlouhém létě pak víceméně z nudy hledají potravu i na pevnině, metabolismus se tedy nezpomalí a zásoby vytvořené během zimy k přežití nestačí.

Je jisté, že globální oteplování už zastavit nedokážeme a asi nezachráníme všechny lední medvědy. Měli bychom ale vědět, že vývoj naší společnosti v posledních desetiletích významně ovlivňuje život na naší planetě. Pokud společnost nepřijme účinná opatření a každý z nás se nezačne chovat zodpovědně, můžeme brzy skončit stejně jako ten medvěd. 

 

L.P.